Asi jejich chuť, nebo díky pohledu na spoustu bublinek, které pozorujeme ve sklenicích. A co způsob podávání tohoto nápoje? Takže podle odborníků se šampaňské pije sice vychlazené, ale pozor, nesmí být až ledové. Jednoduše, pár hodin láhev umístíme do dveří lednice. Popřípadě na půl hodiny dát láhev do mrazáku. Uvedené by mělo pro správné a také i pro řádné vychlazení tohoto nápoje stačit. Takovou malou zvláštností je růžové šampaňské, označuje se jako rosé, a to vinaři získávají louhováním slupek, které jsou z modrých hroznů Pinot. Ty dodávají tomuto vínu specifický nádech.Ale častěji se růžové šampaňské vyrábí tak, že vinaři do základní směsi přidávají Champenois, což je odrůda červeného víno z Boury. A jak správně šumivé víno otevřít? Otevřít správně láhev tohoto lahodného nápoje je snazší, než pro některé z nás může zdát. Nejprve uchopíme láhev, a to pevně, jednou rukou, jejím hrdlem samozřejmě nemíříme do okna, ale ani na sebe, či na jiné osoby. Opatrně odděláme fólii a poté i drátěný košíček. Trochu láhev nakloňte a potom s ní otáčejte, přitom odkrytou korkovou zátku pevně držte. Tento postup je dobrý, otáčet láhví je pohodlnější než byste měli pohybovat zátkou. Láhev má být nakonec otevřena jemně s takovým mírným povzdechem. Šampaňské by nemělo vypěnit, proto si počínejte opatrně. A do každé skleničky nalijte jen malé množství vína, nechte ho vybublat a chvilku odstát, než opět sklenice doplníte. Pokud nebudete šampaňské nalévat příliš rychle, tak vám víno nevypění. A to se může přihodit velice snadno. Takže pokud si zakoupíte šumivé víno a dodržíte výše uvedené postupy, bez problémů si tento lahodný nápoj vychutnáte. Vybrané šampaňského vás jako každého konzumenta zahřeje u srdce a dodá nejen jiskřivou, ale také i romantickou atmosféru, a to nejen u rodinné oslavy, ale při jakékoli možné příležitosti. Třeba i při zahradním grilování.